MEMAHAMI KEPENTINGAN
KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN MAKANAN
Apakah maksud keselamatan makanan?
Keselamatan
makanan bermaksud makanan itu bersih daripada kuman berbahaya, racun, toksin
dan bersih daripada najis dan bahan buangan yang lain.
Mengapa makanan kita mesti bersih?
Makanan
yang tidak bersih boleh mengandungi bahan-bahan berbahaya atau bakteria yang
boleh menyebabkan penyakit bawaan makanan seperti taun, tifoid, keracunan
makanan, penyakit kuning (Hepatitis A) dan lain-lain.
Apakah perkara-perkara asas yang perlu
diutamakan untuk memastikan makanan yang bersih?
a )
Kebersihan bahan mentah.
b )
Pengendalian makanan yang bersih.
c )
Kebersihan diri pengendali makanan.
d )
Keperluan kesihatan asas yang mencukupi.
e )
Premis makanan yang mempunyai persekitaran yang bersih.
f )
Rekabentuk premis makanan dan peralatan yang sesuai.
g )
Penyediaan dan penyimpanan makanan yang betul.
APAKAH ASPEK KEBERSIHAN
DALAM PENGENDALIAN MAKANAN?
Aspek
kebersihan dalam pengendalian makanan merangkumi:
a )
Pengendali makanan.
b )
Bahan mentah.
c )
Peralatan yang digunakan.
d )
Persekitaran seperti dapur dan tempat menyediakan makanan.
Siapakah itu pengendali makanan?
Pengendali
makanan adalah semua orang yang terlibat dengan penyediaan makanan daripada
mula hinggalah makanan itu diambil atau dimakan. Ia adalah mana-mana individu
yang terlibat dalam penyediaan, penyajian dan juga penjualan makanan.
Bagaimanakah kita memastikan makanan yang
disediakan adalah bersih dan selamat?
Salah
satu langkah bagi memastikan makanan yang disediakan adalah bersih dan selamat
adalah dengan menjaga kebersihan diri dan mengamalkan amalan kebersihan yang perlu
semasa mengendalikan makanan.
AMALAN KEBERSIHAN DIRI
Amalan
kebersihan yang perlu diamalkan semasa mengendali makanan:
Basuh
tangan sebelum dan selepas mengendali makanan. Basuhlah tangan dengan sabun
selalu. Tangan adalah anggota badan yang kerap bersentuh dengan makanan.
Oleh
itu, ia perlu dibersihkan setiap kali sebelum memulakan kerja-kerja penyediaan
makanan atau selepas:
i ) Ke
tandas.
ii )
Menyentuh muka terutamanya hidung, mulut atau telinga.
iii )
Mengendalikan makanan mentah.
iv )
Mengendalikan sampah sarap.
v ) Rehat
atau setiap kali kembali ke tempat penyediaan.
vi )
Membersih dan disinfeksi tempat kerja.
Semua
tempat penyediaan makanan harus mempunyai sinki khas untuk membasuh tangan dan
dibekalkan dengan sabun, air paip dan tisu yang bersih. (Penggunaan sabun cecair
amat digalakkan kerana mungkin sabun buku mengandungi kuman daripada penggunaan
sebelumnya).
Amalkan
tujuh langkah membasuh tangan yang betul:
1 )
Basuh tangan dengan sabun secukupnya.
2 )
Gosok tapak tangan.
3 )
Gosok setiap jari dan celah jari.
4 )
Gosok kuku di tapak tangan.
5 )
Gosok belakang tangan.
6 )
Basuh dengan air bersih secukupnya.
7 )
Keringkan tangan dengan kain bersih.
Sumber:
www.infosihat.gov.my
Terima kasih untuk article ini, sangat memberi manfaat!
ReplyDeleteKursus Pengendalian Makanan